Wednesday, 12 October 2016

Manfaat si Kenanga a.k.a Ylang Ylang


Ylang Ylang minyak pati berasal dari bunga berbentuk bintang pokok Ylang Ylang tropika dan digunakan secara meluas dalam membuat minyak wangi dan aromaterapi. Sama seperti Jasmine, Ylang Ylang dianggap afrodisiak dan telah digunakan selama berabad-abad dalam upacara keagamaan dan perkahwinan. Minyak pati ylang-ylang diekstrak oleh penyulingan stim bunga segar dari pohon ylang-ylang.
Komponen kimia utama minyak pati Ylang Ylang adalah: germacrene, caryophyllene, linalool dan sesquiterpenes.
Minyak pati Ylang Ylang sering digunakan dalam minyak wangi dan rawatan aromaterapi kerana wangian yang sangat menyenangkan dan halus.
Beberapa manfaat utama minyak pati Ylang Ylang adalah:
🍂Ia mengurangkan perasaan sedih dan bimbang dan melegakan kedua-dua badan dan jiwa, dengan itu memandu jauh ketegangan, kesedihan, dan ketegangan.
🍂Ia juga mempunyai kesan menaikkan semangat kepada mood dan mendorong perasaan kegembiraan dan harapan.
🍂Ia membersihkan kulit, melindunginya daripada ancaman alam sekitar dan menyokong sistem imun.
🍂Membantu untuk mengimbangi hormon.
🍂Ia boleh digunakan dengan berkesan untuk merawat jerawat ringan.

Kegunaan utama bagi Minyak Pati Ylang Ylang
TONER
======
Ylang Ylang boleh digunakan sebagai penyegar kulit yang sihat. Antioksidan didalamnya akan membantu untuk melindungi kulit anda dari bermulanya tanda-tanda kedut.
Campurkan secawan teh chamomile dengan 5 titik minyak pati Ylang Ylang,biarkan ia sejuk, dan guna sebagai toner.
PERAWATAN RAMBUT
==================
Menggunakan minyak pati Ylang Ylang sebagai rawatan rambut akan menggalakkan pertumbuhan dan kesihatan rambut anda. Anda boleh sama ada tambah 2-3 titik minyak untuk syampu biasa anda, atau anda boleh mengurut campuran dengan 2-3 titik minyak pati Ylang Ylang dengan kira-kira satu sudu minyak kelapa ke dalam rambut dan kulit kepala anda, biarkan dalam selama 20 minit dan kemudian, basuh dengan air suam dan syampu lembut.
SKRUB BADAN
============
Ia boleh digunakan untuk membuat buatan sendiri scrub badan pengelupasan. Tambahkan 5-6 titis Ylang Ylang, dan 5-6 titik minyak Clary Sage untuk campuran ¼ garam cawan laut dan 2 sudu madu mentah. Gaul rata dengan spatula, dan simpan dalam balang kaca. Jadikan skrub ini sebagai sebahagian daripada rutin mandi anda.
Ia mempunyai kesan yang sangat menenangkan apabila anda berada dlm keadaan tegang, tertekan atau berhadapan dengan keadaan negatif.
  1. Campurkan 2-3 titis dalam minyak pembawa(spt minyak almond @ minyak zaitun) dan urut ke bahu atau belakang juga kaki.
  2. Ia boleh digunakan untuk menenangkan kanak-kanak dan menggalakkan sokongan pencernaan pada kanak-kanak.
  3. Ia juga boleh membantu keseimbangan hormon.

Sering digunakan untuk membuat anda rasa santai walaupun anda bekerja atau sibuk. Tambahkan 3-4 titis ke dalam diffuser dan rasakan ketenangan.

Name:
Email Address:
Shipping Address:
Your H/P no.
Your order details and quantity required

This form powered by Freedback