Friday, 18 March 2016

Resepi Kuzi - Kini semua orang boleh masak (Rempah Chef Ustazah)


Assalamualaikum semua,

Mungkin di hujung minggu ini ada di kalangan kita yang teringin nak makan kuzi ayam/ daging.
Di Malaysia, masakan kuzi terkenal di Kelantan dan Johor. Jika di Kelantan biasanya dimakan dengan roti jala. Rasanya agak manis sedikit. Menurut sumber google, masakan Kuzi ini berasal dari Negara Arab. Dimasak apabila mengadakan majlis aqiqah atau menyambut kelahiran bayi yang mana disunatkan masak makanan mani-manis.

Selain dimakan dengan roti jala, ianya boleh dimakan juga dengan nasi putih, nasi arab, nasi minyak, nasi tomata dan sebagainya.

Jom kita teliti bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak Kuzi ayam/ daging.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Resepi Kuzi Ayam/ Daging

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam
1 tin susu cair
1 botol tomato sos
4 labu bawang besar
1 biji asam limau nipis
15 biji buah badam
kismis
1 tin kecil minyak sapi untuk menggoreng

Bahan Untuk Rempah:

1 sudu teh ketumbar
2 sudu teh jintan manis
2 sudu teh jintan putih
2 sudu teh biji piun
1 biji cabai
2 kelopak bunga lawang
1 hiris buah pala
1/2 inci halia putih
1 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji cili kering
2 inci halia


Bahan Untuk Gaul Pada Ayam:

1 sudu teh zat paran
1 kelopak bunga pala
2 ulas bawang putih
sedikit garam

Banyak betulkan bahan-bahan yang diperlukan? Itu baru bahan-bahannya, belum lagi proses nak memasak. Nampak gayanya memang berjam-jam la kita duduk di dapur.

Dah-dah tak payah pening kepala. Nak makan sedap dan cepat? Rempah Chef Ustazah kan ada. ^_^





 

 
 

Image dari Google.
 
Untuk order, boleh berhubung dengan kami di:
H/P (WA/ TELE/ sms): 019-2218205
Email: pn.arinali@gmail.com
FB: Arina Ali
Blog: http://www.pnarina.blogspot.com/
Sila like fanpage kami :Tips Mudahnya Memasak
Name:
Email Address:
Shipping Address:
Your H/P no.
Your order details and quantity required

This form powered by Freedback