Tuesday, 20 September 2016

Apa itu Air Mawar/Ros?

Air mawar adalah terkenal dengan aroma manis indahnya. Anda akan terkejut untuk mengetahui bahawa ia telah mendapat permintaan yang tinggi di India, China dan Timur Tengah untuk beberapa abad yang lalu. Secara tradisinya, ia digunakan sebagai pembersih muka. Ini bukan sahaja membersihkan kulit tetapi memperbaiki keadaan kulit juga. Bukan sahaja aroma yang menjadikan ia begitu popular, ia juga mempunyai kualiti penyembuhan yang luar biasa.
Apa itu Air Mawar/Ros?
Ia adalah hasil sampingan yang diperolehi semasa proses penyulingan kelopak mawar dan air untuk pengeluaran minyak meningkat. Oleh itu, ia pada dasarnya diperolehi sebagai cecair sisa. Secara tradisinya, bunga ros merah delima(Rose Damask) digunakan untuk pengeluaran air mawar. Ini sejenis khas rose mempunyai kelopak yg banyak. Rose ini mula ditanam secara meluas untuk air mawar di Iran dan kemudian Bulgaria. Hari ini, ia terdapat dalam banyak negara-negara lain seperti Itali, Sepanyol, dan Perancis. Sehingga kini, ia adalah negara-negara Timur Tengah yang merupakan pengeluar terbesar air mawar di dunia, merah delima meningkat banyak terdapat di sana.

Kegunaan
Ia amat penting untuk penjagaan kulit semula jadi. Ia sesuai untuk semua jenis kulit. Ia mempunyai kesan penghidratan yang sangat baik dan boleh bertindak sebagai pelembap semula jadi untuk kulit kering. Ia bertindak sebagai toner yang sangat baik dan mengekalkan keseimbangan minyak dalam orang yang mempunyai kulit berminyak. Ia juga mempunyai ciri-ciri pembersihan yang sangat baik. Kerana ia mengetatkan liang kulit dengan baik, ia juga boleh menjatuhkan kedutan, dan tanda-tanda penuaan lain ke tahap yang hebat. Ia berfungsi sebagai keradangan astringen dan menyembuhkan kulit yang disebabkan oleh selaran matahari. ciri-ciri antibakteria yang membolehkannya untuk merawat jerawat dan lain-lain bentuk penyakit kulit dan mencegah berulangnya mereka. Apabila kulit yang cenderung untuk menjadi jengkel selepas bercukur, ia boleh digunakan sebagai aftershave dan akan mempunyai kesan menenangkan pada kulit. Tambahan pula, ia digunakan sebagai bahan dalam kosmetik dan asas-asas, dan ia boleh menjaga kulit lembut dan cantik.

Air Mawar ditambah untuk memberi perisa kepada pelbagai hidangan. Apabila digunakan dalam pelbagai pencuci mulut seperti beras, puding, kek, dan skon, ia memberi rasa yang unik untuk semua hidangan ini. Ia digunakan dalam penyediaan pelbagai jenis minuman. Dalam beberapa resipi, ia digunakan sebagai pengganti vanila kerana bau manis. Ia juga mempunyai kepentingan suci dalam agama Hindu dan agama Islam. Dalam ritual Islam, ia digunakan sebelum solat untuk membersihkan sehingga badan dan semangat.
Berikut adalah beberapa cara yang paling popular di menggunakannya:
  1. Sediakan pembersih semulajadi untuk muka menggunakan satu cawan air mawar, dua sudu teh gliserin, dan beberapa titik minyak pati mawar. Apabila digunakan dengan kerap, ia boleh mengurangkan garis-garis halus dan kedutan dari muka seseorang.
  2. Spray air mawar ke seluruh muka dan leher sebelum mengenakan solek itu. Ini akan membantu solek untuk bertahan lebih lama dan akan memberikan cahaya semula jadi untuk kulit.
  3. Ia boleh digunakan untuk membershkan solekan. Hanya celup kapas di dalam air ini dan gosok perlahan-lahan ke seluruh muka dengan gerakan membulat. Ini akan mengeluarkan sisa make up dan mengekalkan rasa yang lembut pada kulit.
  4. Minyak wangi semula jadi boleh dibuat dengan mencampurkan satu cawan air mawar dan beberapa titik minyak pati melati.Smpan di dalam botol kaca gelap dengan penutup yang ketat. Minyak wangi ini adalah ringan dan mempunyai wangian semulajadi yang menyegarkan. Ia boleh digunakan walaupun oleh mereka yang mempunyai kulit sensitif dan tidak boleh menggunakan produk minyak wangi biasa.

Dengan pelbagai jenis kegunaan yang disebut, membuktikan ia bermanfaat apabila dimasukkan sebagai sebahagian daripada rutin penjagaan kulit harian seseorang dan juga pada masa-masa dalam makanan. Selain itu, ia boleh disediakan dengan mudah di rumah. Ambil beberapa kelopak mawar dan air dalam balang teh matahari dan memastikan ia di bawah matahari untuk beberapa hari. Dengan cara ini, seseorang boleh mendapatkan air mawar buatan sendiri dengan kaedah ini mudah. Walau bagaimanapun, ramuan itu disediakan cenderung untuk dicemari bakteria dan tidak akan bertahan untuk masa yang lama.Name:
Email Address:
Shipping Address:
Your H/P no.
Your order details and quantity required

This form powered by Freedback