Sunday, 21 February 2016

Tips mudah masak - Resepi Kerutuk Hitam

Salam hujung minggu semua,
 
Ada tak yang tetiba teringin nak makan kerutuk hitam? Masakan ini hanya dapat dimakan ketika kenduri kahwin atau majlis-majlis tertentu. Sangat sedap dimakan dengan nasi putih  bersambalkan belacan dan ulam-ulaman. Tak kurang enaknya dimakan dengan nasi minyak atau tomato.
 
Jom kita teliti bahan-bahan untuk masak kerutuk hitam ini. Resepi dari MyResepi.com
 
500g daging
  • 4 sudu besar rempah kerutuk
  • 2 sudu cili giling
  • 1/2 biji bawang besar
  • 3 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 keping gula melaka/manisan
  • 2 sudu besar kerisik
  • [bahan tumis]
  • 1/2 bawang besar
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 sudu besar minyak

  •  
    Woohaa, boleh tahan banyak bahannya. Belum lagi proses memasak.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Bagi yang nak cepat tetapi sedap tak perlu lagi pening kepala.
    Mari sini, nak bagitahu cara yang paling senang.
     
    ** Gaul rempah Ustazah dengan 1 kilo ayam atau daging, campurkan sedikit air dan didihkan sehingga masak.
    ** Masukkan santan apabila ayam atau daging telah empuk. Masukkan garam secukup rasa. 
     
    Yeay!! dah siap pun. Apa lagi, jom makan.
     
     
     
    Image: Google
     
    Untuk order, boleh berhubung dengan kami di:
    H/P (WA/ TELE/ sms): 019-2218205
    Email: pn.arinali@gmail.com
    FB: Arina Ali
    Blog: http://www.pnarina.blogspot.com/
    Sila like fanpage kami : Tips Handmade
    Name:
    Email Address:
    Shipping Address:
    Your H/P no.
    Your order details and quantity required

    This form powered by Freedback