Wednesday, 30 September 2015

Tips menangani anak-anak yang suka menconteng dinding

Assalamualaikum & hai semua,
 
Syukur dapat bertemu lagi. Nak tanya, si manja tuan puan suka conteng dinding? Walaupun sudah diberikan kertas berhelai-helai. Kekadang tu tak cukup dinding, lantai rumah dan kaki tangan pun dicontengnya.
 
Pengalaman saya, anak-anak mula minat menconteng dinding bila umur mereka 1 1/2 tahun. Pantang dapat pensel, pensel warna ataupun pen pasti akan ada lukisan baru di dinding walaupun telah diberikan kertas yang pelbagai saiz.
 
Sebenarnya anak-anak mempunyai kecenderungan yang berbeza. Cara merangsang perkembangan mereka juga tidak sama.
 
Menurut perkongsian Dr. Rozieta Shaary,
1) Anak-anak gemar menconteng dinding kerana ianya memberi posisi yang selesa kepada anak. Dengan melukis di dinding mereka boleh mendepa tangan ke depan, ke tepi mahupun ke tengah. Tetapi kalau melukis di kertas, anak-anak terpaksa meletak tangan di bawah.
 
2) Anak yang visual dan artistik memang suka menconteng dan mengekspresi "lukisan" mereka. Ianya perkembangan yang baik dan normal kerana mampu tingkatkan lagi skil moto mereka. Si manja juga sedang mengasah bakat dan kreativiti mereka.
 
3) Keadaan ini akan berubah apabila anak-anak sudah memasuki alam persekolahan. Ketika ini mereka lebih selesa menulis di atas buku dan kertas.
 
Jadi, apakah solusi atau penyelesaian kepada anak-anak yang suka berkarya di dinding, di lantai mahupun di kaki tangan ini. Takkan kita nak biarkan dinding rumah kita dipenuhi lukisan kreatif anak-anak sehingga mereka mencapai umur 4 atau 5 tahun kan? Hihi ^_^
 
Mungkin cadangan di bawah dan tips dari Majalah Pa&Ma ini, boleh memberi idea kepada kita.
 
1) Sediakan kertas lukisan besar
Apa kata anda lekatkan kertas lukisan bersaiz besar di dinding. Biarkan anak mengekspresi dirinya kerana aktiviti menulis dan melukis mampu merangsang kreativitinya.
 
2) Kotak warna putih
Rasanya, anak-anak kecil berminat menconteng ruang berwarna putih bersih. Apa kata anda sediakan sebuah kotak putih yang boleh dihiasi mengikut minat dan bakat mereka.
 
3) Pakaian lama
Kadang-kala anak gemar menconteng baju. Oleh itu sediakan baju lama yang sudah tidak digunakan sebagai tempat dia melukis dan menconteng. Sebaiknya baju yang tidak bercorak atau lebih baik berwarna putih.

4) Cat Kalis Kotor
Cat ini boleh kita gunakan untuk mengecat ruang yang selalu menjadi kertas lukisan anak-anak. Kita hanya perlu lap dengan kain yang dibasahkan untuk hilangkan kotoran dan contengan. Harganya memang lebih mahal dari cat biasa dan sayangnya ia tidak menghilangkan kesan conteng dari pen dan marker.

5) Sediakan buku lukisan atau buku-buku lama.

6) Whiteboard Sticker
Ianya adalah sticker PVC yang tiada kandungan toksid, selamat untuk kanak-kanak dan boleh digunakan berulangkali dan yang penting tidak merosakkan dinding rumah anda. Anda boleh menampalnya di ruang karya anak anda (dinding, kaca sliding door, dinding dapur (ceramic/ tile), pintu rumah, pintu almari atau tempat yang dirasakan sesuai) mengikut saiz yang dikehendaki. Dengan menggunakan liquid chalk yang boleh dipilih warnanya anda hanya perlu gunakan kain lembap atau tisu sahaja untuk memadam lukisan dan tulisan.


Size : 45cm x 200cm
Material : high quality PVC 

 
Jika berminat untuk dapatkan Sticker Whiteboard ini, bolehlah hubungi kami.
Harganya hanya RM35 belum termasuk pos.

Terima kasih, semoga perkongsian kali ini bermanfaat untuk semua.

FB: Arina Ali
email: pn.arinali@gmail.com
SMS/ WA: 019-2218 205
Fanpage: Tips Handmade Felt Decor Home Collection  (terus klik like ye)
Name:
Email Address:
Shipping Address:
Your H/P no.
Your order details and quantity required

This form powered by Freedback